Partijen dringen om raadszetels in Delfzijl

Partijen dringen om raadszetels in Delfzijl

Bron: Dagblad van het Noorden, ERIK VAN DER VEEN

Het wordt dringen bij de raadsverkiezingen in Delfzijl. Veertien partijen  strijden in maart om een plek, vier meer dan nu. Terwijl er negentien zetels zijn te verdelen, twee minder dan nu.
Momenteel telt de raad al tien fracties, verdeeld over 21 zetels. Nu Delfzijl 
tot onder de grens van 25.000 inwoners is gezakt, moet de raad twee zetels terug. Voor de verkiezingen op 21 maart hebben zich drie nieuwe partijen ingeschreven. 

Al eerder maakte de PVV-afsplitsing ‘5 voor 12’ bekend dat ze meedoet aan de verkiezingsstrijd. Andere nieuwkomers zijn volgens de gemeente 
Socialistisch Delfzijl en Ouderenbelangen Provincie Groningen.
Die laatste is opgericht door zittend raadslid George van Amson, die solo
verder ging na zijn breuk met de Seniorenpartij. Het aantal partijen komt op dertien met oud-wethouder en ex-VVD’er Harrie Houwerzijl erbij. Hij doet naar eigen zeggen mee met een zogeheten naamloze lijst. Als ook de PVV zoals aangekondigd meedoet, groeit het aantal partijen zelfs naar veertien.
Dat is geen fraai vooruitzicht, zei burgemeester Gerard Beukema zaterdag 
in zijn nieuwjaarstoespraak . "Ik overdrijf niet als ik zeg dat Delfzijl de
kroon spant bij de versnippering van het politieke landschap. En dat is zeker geen compliment." De grote ongewisse in Delfzijl is de PVV. Sinds de partij heeft aangekondigd mee te doen, blijft het stil. Voor een groep Delfzijlsters die in gesprek waren met de provinciale PVV-leiding, was dat reden zelfstandig aan de verkiezingen mee te doen als ‘5 voor 12’.
Pas op 5 februari, als alle kandidatenlijsten moeten worden ingeleverd,
wordt duidelijk of en met wie de partij zich in de strijd mengt. De Groningse PVV-voorman Ton van Kesteren is al een week niet bereikbaar voor commentaar. Ook Delfzijlster Emil Smeding, die naar verluidt de lokale lijst zou aanvoeren, wil niets zeggen. ,,Als er iets te melden is, horen jullie het wel.’’ Socialistisch Delfzijl is opgericht door voormalig SP-lid Pieter  Stapel uit Spijk. Hij springt in het gat dat ontstaat doordat die partij niet meedoet in Delfzijl. Bij de laatste Kamerverkiezingen was de SP nog de grootste in de havenstad.

Op 16 januari houdt Stapel in zalencentrum De Bolder (vanaf 19.30 uur) een oprichtingsvergadering voor sympathisanten en kandidaten voor de kieslijst.