Irritatie over Groningen Seaports

De overheidsaandeelhouders in Groningen Seaports hebben vorige week in een geheim spoedberaad groen licht gegeven voor een investering van tientallen miljoenen op het Chemiepark Delfzijl.

De gang van zaken leidt opnieuw tot irritatie bij provincie Groningen en gemeenten Delfzijl en Eemsmond, na alle financiële problemen van de afgelopen jaren bij de havenbeheerder. Vorig jaar ging Groningen Seaports nog voor tientallen miljoenen het schip in met rentederivaten.

De drie aandeelhouders moesten vorige week maandag stante pede beslissen over een investering van naar verluidt ruim 15 miljoen euro. Daarover waren ze pas een dag eerder inhoudelijk geïnformeerd door directie en commissarissen van de nv Groningen Seaports.

Instemming

Centraal in de kwestie staat een nieuwe pijplijn tussen de groenestroomcentrale Bio Golden Raand en de naburige Delesto-centrale van Akzo Nobel. Die leiding is cruciaal voor de plannen van eigenaar Eneco om naast groene stroom ook stoom te leveren aan de omliggende industrie.

De bestuursleden van de drie aandeelhouders stemden tandenknarsend in. Bij een ‘nee’ zou het hele plan in duigen vallen. In dat geval zou de Haagse subsidiedeadline niet worden gehaald en zou Eneco tientallen miljoenen steun per jaar verspelen. Dat geld is nodig om de Bio Golden Raand-centrale om te bouwen voor stoomlevering.

De aandeelhouders voelen zich voor het blok gezet door de gang van zaken. In de gemeenteraad van Delfzijl vielen donderdag harde woorden na kritische vragen van raadslid Edward Stulp. ,,Dit is een kwestie van ‘eens maar nooit meer”’, stelde wethouder IJsbrand Rijzebol. ,,Het voelt alsof we met de loop in de nek tot een besluit zijn gedwongen.”

Economisch belang

Ook collega-wethouder Hans Ronde, dagelijks bestuurslid van Groningen Seaports, laakt de late informatie. Hij wijst echter op het grote economische belang van dit plan uit het adviesrapport van voormalig Shell-topman Rein Willems voor de versterking van de industrie in Delfzijl. Alle bedrijven op het Chemiepark hebben straks concurrentievoordeel van de goedkope stoom die beschikbaar komt door de nieuwe pijplijn.

Gedeputeerde Patrick Brouns erkent dat de kwestie frustratie bij de aandeelhouders geeft. ,,Maar irritatie over de procesgang mag geen besluiten in de weg staan die goed zijn voor de economie. We hebben inmiddels goede afspraken gemaakt met de nv om herhaling te voorkomen.”