Raden praten over herindelingsrapporten

De zeven Noordelijke gemeenten hebben woensdagavond gesproken over het laatste onderzoek naar de komst van een supergemeente.

Terwijl de ene onderzoeker positief is stelt de ander dat er toch wat financiële kanttekeningen aan zitten. Eén gemeente bestaande uit Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, Loppersum, Bedum, De Marne en Winsum. Kan dat wel?

In Winsum zijn ze er nog niet uit. ‘We gaan de uitkomsten van de onderzoeken nog bespreken en willen in gesprek met de inwoners’, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Irma Scheepstra.

Bijeenkomst stelt niets voor
Edward Stulp van Lijst Stulp uit Delfzijl heeft niet eens de moeite genomen om naar het speciale overleg tussen de gemeenteraden te gaan. Volgens hem stellen de bijeenkomsten niets voor en ‘komt het er pas echt op aan’ tijdens de besluitvormende raadsvergaderingen in maart of april dit jaar.

‘Wij zijn en blijven tegen de herindelingen. Laat de onderzoekers nu eens eerst met de inwoners praten, kijken we dan wel weer verder’, zegt Edward Stulp.

Ook Eltjo Dijkhuis van Gemeentebelangen Eemsmond wacht zijn kans af tijdens de raadsvergadering waarin het besluit wordt genomen of er over gegaan wordt tot herindeling. ‘Daar zit hem pas de spanningsboog’ zegt Dijkhuis ‘al het andere is bijzaak’.

Veel geld
Volgens Harry Rozema maakt het niet uit welke herindelingsvariant er wordt toegepast het blijft te veel geld kosten. Daarom is zijn partij alleen tevreden met een samenvoeging van de DEAL-gemeenten (Delfzijl-Eemsmond-Appingedam-Loppersum).

‘Bestuurlijk komt het iedereen goed uit om over te gaan op een G7 variant’, vertelt Rozema, ‘maar of de bevolking daar beter van wordt?’ Rozema ziet ondanks de kosten en het burgerlijk ongemak nog wel een voordeel: ‘Als we een grote gemeente zijn kunnen we een grotere vuist maken in het aardbevingsverhaal maar dat is dan ook alles.’

Gemeente Bedum heeft altijd voor zelfstandigheid gepleit. VVD’er Sietske Journée-Schuiling uit Bedum heeft zich verbaasd tijdens de avond.

‘In het onderzoek zijn de burgers niet goed gehoord’, aldus de VVD’er. ‘Iedereen lijkt heel makkelijk mee te gaan met het verhaal van een grote gemeente. Sommige burgemeesters lijken het al beslist te hebben. De burgers hebben straks niks meer te zeggen.’

De VDD in Bedum ziet een herindeling op deze manier niet echt zitten.