‘Aan dit herindelingsadvies hebben we niks’

[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_text]De reacties op de brief van Pieter van Geel over de herindeling van Noord-Groningen zijn wisselend. Zijn advies wordt zowel inhoudsloos en teleurstellend genoemd als interessant.

In het noorden van de provincie wordt gesproken over de vorming van de supergemeente ‘Van Lauwerszee tot Dollard Tou’. Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, Loppersum, Bedum, De Marne en Winsum zouden dan opgaan in één gemeente.

Oud-staatssecretaris Van Geel (CDA) is aangesteld om te helpen bij de herindeling nadat de zeven gemeenteraden onderling verdeeld waren.

Een aantal reacties van willekeurige partijen in het gebied:

VVD Bedum
‘Dit is een inhoudsloos stuk. Hij schrijft vooral wat er de laatste maanden is gebeurd’, vertelt Menco Slager. ‘Dit is niks nieuws.’ Volgens het VVD-raadslid is het een slecht advies. Hij had gehoopt dat Van Geel zou kijken hoe het proces kan worden ‘vlotgetrokken’.

GemeenteBelangen Winsum
Het advies van Van Geel om de regie van de herindeling aan de provincie te geven, is volgens fractievoorzitter Gerke Kersaan geen goed idee. ‘Van Geel adviseert om alle besluiten nog eens te heroverwegen. En daarna naar de provincie te gaan, mochten de raden er niet uitkomen.’ Kersaan ziet hier niet zoveel in. Hij had liever alternatieven gehad voor andere herindelingsvarianten.

GemeenteBelangen Eemsmond
Fractievoorzitter Rein Eisinga ziet liever dat er een model komt hoe de gemeenten dichter bij elkaar kunnen komen en beter samenwerken. ‘Van Geel zegt dat de provincie de regie moet nemen. Dat is een zwaktebod van hem’, vertelt Eisinga.

GroenLinks De Marne
In De Marne zijn ze positiever over de brief. ‘Hij zegt dat er snelheid is geboden en daar ben ik het mee eens’, vertelt Anne-Marie Smits, fractievoorzitter van GroenLinks in De Marne. ‘Wij moeten verantwoordelijkheid nemen. Dat ben ik met hem eens.’

‘Hij heeft natuurlijk geen zeven gemeenten op één lijn weten te krijgen. Dat is moeilijk voor één persoon, dus dat moeten gemeenten zelf doen’, aldus Smits.

Lijst Stulp
Lijst Stulp in Delfzijl noemt de brief teleurstellend. ‘We zijn al zo lang bezig om op te schalen. De colleges zijn ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren, maar ze hebben niet de professionaliteit om dat voor elkaar te krijgen. Dat is bedroevend’, vertelt fractievoorzitter Edward Stulp.

Door de brief komt er geen vordering in de discussie. Iedereen blijft volgens Stulp lijnrecht tegenover elkaar.

Verder praten
Op donderdagavond 15 oktober vergaderen alle gemeenteraden over de brief van Pieter van Geel en de herindeling.

[/fusion_text][/fullwidth]