Delfzijl ‘onvriendelijk’ voor ondernemers

Delfzijl ‘onvriendelijk’ voor ondernemers

Het college van B&W van Delfzijl voeren een ondernemersonvriendelijk beleid. Die klacht komt van raadslid Edward Stulp. Aanleiding is de bejegening door de gemeente van supermarkt Coop die in Spijk nieuwbouw wil plegen. Om de uitbreiding van de winkel op de bestaande locatie mogelijk te maken wil Coop grond aankopen van de gemeente. Volgens raadslid Stulp komt de uitbreiding van de supermarkt in Spijk op losse schroeven te staan door het hoge tarief dat B en W voor de grond in rekening brengen.

Grondprijs

De gemeente mikt op een grondprijs van 200 euro per vierkante meter. Volgens B en W is hierbij een rekenmethode gehanteerd die november vorig jaar door de gemeenteraad is vastgesteld. Stulp vindt deze grondprijs voor een dorp als Spijk niet reëel. Volgens hem is het voor de leefbaarheid van het dorp van groot belang dat de supermarkt overeind blijft. Dat mag in de hoogte van de grondprijs tot uiting komen, meent hij. Stulp noemt een grondprijs van 25 tot 50 euro per vierkante meter in dit verband reëel.

Irritatie

Volgens Stulp stoeit franchisenemer Wiebe Buist al acht jaar met de gemeente over nieuwbouw en staat dit geval niet op zichzelf. Veel vaker worden ondernemers door de gemeente ontmoedigd, meent hij. ,,Een bouwondernemer uit Spijk had de voormalige brandweerkazerne in Bierum willen aankopen. De gemeente deed zo moeilijk dat de ondernemer met bedrijf en gezin is uitgeweken naar Garrelsweer. Zulke dingen irriteren mij mateloos.’’ Zijn kritiek op de gang van zaken rond de Coop in Spijk doet wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) af als ‘een enorme storm in een heel klein glaasje water’.

Onderste uit de kan

Rijzebol beklemtoont dat de gemeente nog volop in gesprek is met Coop. B en W onderkennen het belang van de supermarkt in het dorp, verzekert hij: ,,Dat wij hierbij het onderste uit de kan willen is onzin.’’ Volgens Rijzebol heeft Stulp zich voor het karretje laten spannen van de plaatselijke supermarktondernemer in Spijk die onlangs zijn ongenoegen uitte over de gemeente op een avond van plaatselijk belang. ,,Maar meneer Buist zit bij ons niet aan tafel. Wij praten met de Coop-directie. En niet al acht jaar. Maar nog maar drie maanden.’’