Lijst Stulp zet vraagtekens bij financiering plannen Delfzijl

De fractie van Lijst Stulp ziet een gat van twaalf miljoen in investeringen die de gemeente Delfzijl wil doen in twee grote projecten.

Vorige week maakte de gemeente bekend dat er de komende jaren fors zal worden geïnvesteerd in havenstad. Bijna 59 miljoen euro zou er beschikbaar zijn voor twee projecten: dertig miljoen voor het zogeheten Marconi-project en ongeveer 29 miljoen euro voor de aanpak van het centrum van Delfzijl.

Volgens burgemeester Groot is er 29 miljoen beschikbaar voor het centrumplan, maar volgens Lijst Stulp is er in de boeken maar zeventien miljoen euro terug te vinden. Dat laat dus een gat over van twaalf miljoen en de partij weet niet waar dat bedrag vandaan moet komen.

Luchtkasteel
‘Als raadslid constateer ik dat we dat bedrag helemaal niet beschikbaar hebben gesteld’, zegt raadslid Edward Stulp. ‘Wij vroegen ons af: is dit realiteit of een luchtkasteel? Als de provincie ons helpt denk ik niet dat ze te positief zijn, maar als ik naar de stukken kijk die wij beschikbaar hebben dan heeft Delfzijl het geld in elk geval niet.’

Dorpen
Lijst Stulp is bang dat het benodigde extra geld uit de potjes van de dorpen in de gemeente komt. ‘Het verleden heeft bewezen dat beleidsmatig de gelden nog wel eens gewisseld worden tussen dorpen en stedelijk gebied. Wij willen dat het geoormerkte geld voor de dorpen daar ook blijft. We moeten niet weer, zoals met sport is gebeurd, de dorpen weer laten betalen voor het stedelijk gebied. Er moet in de dertien dorpen ook genoeg gebeuren.’